Overbeharing

We spreken van overbeharing als er teveel haren groeien op plekken waar normaal geen groeien.

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.

Symptomen en diagnose

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’. Als u last heeft van ongewenste haargroei, kunt u eerst de huisarts om advies vragen. Deze kan beoordelen of verdere onderzoeken en maatregelen nodig zijn, voordat u zich laat behandelen door een huidtherapeut.

Huidtherapie bij overbeharing

De huidtherapeut kan overbeharing behandelen door middel van laserbehandelingen.

Laserbehandelingen (fotothermolyse)
Fotothermolyse is een epilatiemethode met licht of laser. De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Omdat de huidtherapeut bij iedere lichtflits een aantal haren tegelijk raakt, kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden.

Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren) kunnen zeer effectief met laserapparatuur behandeld worden. Grijze, witte, blonde en rode haren zijn lastiger te verwijderen met lichttherapie. Het aantal behandelingen varieert. Fotothermolyse is het meest effectief bij donkere haren op een lichte huid.

Adviezen bij Laserhandelingen
Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren of andere vormen van ontharing.

De haren mogen wel tussen de behandelingen door kort geknipt of geschoren worden.

Bescherm de huid vanaf 4 weken voor de eerste behandeling met een zonbescherming met SPF 30 of hoger, tot zes weken na de laatste behandeling.

Vermijd minstens zes weken voor de behandeling direct zonlicht, de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes.

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling van overbeharing heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding is afhankelijk van het soort behandeling en de voorwaarden van de zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

De tarieven vind u op de pagina http://www.athuidzorg.nl/tarieven-en-vergoedingen

Schuiven naar boven