Pigmentstoornissen

Pigmentvlekken op de huid zijn opeenhopingen van pigment (melanine). Dit is zichtbaar als een donkere verkleuring van de huid. Een toename van pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Wanneer de huid te veel aan zonlicht is blootgesteld, kunnen de pigmentcellen verstoord raken en zorgen voor een opeenhoping van pigment op een bepaalde plek. Pigmentvlekken komen meestal voor in het gelaat en op de handen, omdat deze gebieden het vaakst blootgesteld worden aan de zon. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later in het leven ontstaan, als het gevolg van huidveroudering, zonschade en hormonale veranderingen. Ook moedervlekken of sproetjes zijn een opeenhoping van pigment.

Oorzaken pigmentvlekken

Oorzaken voor het ontstaan van pigmentvlekken in de opperhuid kunnen zijn:

  • Toename van het aantal pigmentcellen
  • Verhoogde productie van melanine door de pigmentcellen
  • Toename van melanine in de huidcellen
  • Door abnormale pigmentcellen

De belangrijkste factor bij het ontstaan van pigmentvlekken is blootstelling aan zonlicht en zonnebank. Bescherm daarom de huid tegen UV-straling door dagelijks een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Vergeet ook de handen, oren en het decolleté niet. Met name bij donkerder gepigmenteerde mensen komt postinflammatoire hyperpigmentatie veel voor. Mensen met een blanke huid zijn daarentegen meer vatbaar voor zonschade; zij kunnen niet lang in de zon blijven.

Soorten pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen zich bevinden in de opperhuid, de bovenste laag van de huid. Deze vlekken zijn vaak bruin tot zwart. Zodra de pigmentcellen ook pigment afgeven in de lederhuid, dermaal pigment. Dit is zichtbaar als een meer blauw en grijzige kleur. Diepe pigmentvlekken zijn lastiger te behandelen.

Er zijn diverse soorten pigmentvlekken:

Melasma/Zwangerschapsmasker

Melasma is een bruine verkleuring in het gezicht. Het bevind zich meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Deze donkerbruine vlekken ontstaan geleidelijk door blootstelling aan zon in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van melanine stimuleren. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, aangezien het veel voorkomt bij zwangere vrouwen. Ook komt het voor bij vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken en vrouwen die hormonale substitutietherapie ondergaan.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken of zonnevlekken worden veroorzaakt door de zon. Het zijn de meest voorkomende vorm van pigmentvlekken. Zo’n 80 procent van de mensen hebben er last van als ze rond hun 60ste levensjaar. De verkleuringen zijn te vinden in het gezicht, op de handen, decolleté en op de benen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Door wondjes, schrammen, acné, allergische reacties, ontstekingen en eczeem kunnen ook pigmentvlekken ontstaan, postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Daarnaast kan het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten leiden tot irritatie en pigmentvlekken, net als het gebruik van sommige medicijnen. De combinatie parfum en zonlicht kan ook pigmentvlekken veroorzaken, door een reactie van bepaalde bestanddelen in het parfum met UV-straling.

Overige pigmentvlekken:

  • Café-au-lait vlek
  • Hyperpigmentatie
  • Poikyloderma van Civatte
  • Sproeten
  • Vitiligo
  • Zonschade

Intakegesprek bij pigmentvlekken

Tijdens het intakegesprek bespreekt de huidtherapeut met u welke behandelmethode voor uw pigmentvlekken het beste in aanmerking komt. Er zijn veel factoren waar wij rekening mee moeten houden, zoals de diepte van het pigment, de locatie, de ontstaanswijze, de vorm, intensiteit van kleur, uw huidtype en de mate van blootstelling aan UV-straling.

Behandeling van pigmentvlekken

Hoe oppervlakkiger het pigment in de huid aanwezig is, hoe effectiever de behandeling. De keuze van behandeling wordt afgestemd op het type pigmentvlek, de locatie, de uitgebreidheid en de diepte van het pigment. Soms adviseert de huidtherapeut meerdere behandelmethoden te combineren. Tijdens het intakegesprek adviseert zij welke behandelmogelijkheden er zijn voor uw huid.

Schuiven naar boven